فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن جوانمیری پور*، روح الله پروانه، علی اکبر دارابی صفحات 1-14

    اهمیت اکوسیستمی گونه بنه و اقتصادی محصول سقز خام حاصل از آن از نظر ایجاد درآمد برای جوامع محلی مورد توجه دولت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های ساختاری گونه بنه، میزان تولید و ارزش اقتصادی صمغ آن در جنگل های زاگرس است. توده های جنگلی مورد مطالعه به ترتیب با مساحت حدود 700، 2100، 700 و 1000 هکتار در سامان های عرفی کمره علیرضاوندی، چشمه سفید، باپیر و بلاله در شهرستان گیلان غرب در یک منطقه کوهستانی و جنگلی واقع گردیده است. پس از جنگل گردشی با استفاده از نقشه های موجود محدوده رویشگاه های مورد نظر تعیین گردید. آماربرداری به روش نمونه برداری تصادفی منظم و با قطعات نمونه 0/4 هکتاری انجام گردید. نتایج نشان داد میانگین قطر برابرسینه درختان بنه، میانگین تعداد درختان بنه قابل بهره برداری و سطح تاج درختان بنه موجود در سامان های عرفی کمره علیرضاوندی، باپیر، چشمه سفید و بلاله به ترتیب 31/9، 35/5، 39/3 و 30/2 سانتی متر، 30/15، 58/3، 44/45 و 32/25 اصله در هکتار، 41، 34/3، 30/9 و 29/6 مترمربع در درخت است. ارتفاع کل درختان بنه در سامان های عرفی کمره علیرضاوندی، باپیر، چشمه سفید و بلاله به ترتیب 5/6، 6/1، 5/4 و 4/2 است. در سامانه های کمره علیرضاوندی، باپیر، چشمه سفید و بلاله میانگین وزن سقز در هر هکتار به ترتیب، 6/8، 7/45، 8/5 و 6/ 4 کیلوگرم و میزان درآمد خالص حاصل از بهره برداری صمغ بنه برای هر خانوار شامل 28/3، 16/3، 34/8 و 11/7 میلیون ریال است. یافته های پژوهش حاضر نشان داد آگاهی از ویژگی های ساختاری و پتانسیل تولید سقز درختان بنه در اکوسیستم های جنگلی مورد مطالعه و استخراج اصولی صمغ آنها بر اساس توان رویشگاه گام مهمی در جهت حفاظت از این گونه و افزایش درآمد روستاییان و توان افزایی جوامع محلی است.

    کلیدواژگان: بنه قابل بهره برداری، پسته وحشی، تولید سقز، درآمد، سطح تاج پوشش
  • جلیل خارا، فاروق سلیمانی*، معصومه ربیعی صفحات 15-25
    همزیستی گیاهان با میکروارگانیسم ها و سایر موجودات زنده موجب حفظ و پایداری گونه های گیاهی می شود. در تحقیق حاضر که طی فصل های بهار و تابستان 1397 در منطقه آبشار سلوک ارومیه انجام شد، تاثیرگذاری عناصر معدنی خاک با کلونیزاسیون و برخی خصوصیات خاک بر جمعیت اسپور قارچ های میکوریزا (VAM) در ریزوسفر گیاه دارویی جعفری معطر یا مندوک (Chaerophyllum macrospermum) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آماری نشان داد که فصل و ایستگاه اثر معنی داری بر مقدار هاگ قارچ های میکوریز آربوسکولار در ریزوسفر گیاه دارند. کلونیزاسیون قارچ ها با ریشه گیاه در تابستان تا 26/172 درصد بیشتر از بهار بود. همچنین، تعداد اسپورهای موجود در خاک، درصد آغشتگی قارچ های میکوریز آربوسکولار و عامل فصل اثر معنی داری بر عملکرد اسانس گیاه داشت.بیشترین عملکرد اسانس در فصل تابستان مشاهده شد. با کاهش میزان فسفر در ریزوسفر گیاه بر میزان آغشتگی و همزیستی قارچی افزوده می شود. گونهGlomus mosseae به جذب آب، مواد غذایی، پتاسیم، فسفر و نیتروژن گیاه کمک بیشتری کرده و درنتیجه، زیست توده و رشد گیاه در شرایط سخت محیطی افزایش یافته است. با عنایت به اهمیت همزیستی قارچ های میکوریز آربوسکولار و تعامل آن با عناصر معدنی خاک، این اطلاعات می تواند در برنامه های توسعه زراعت گیاهان دارویی موثر باشد.
    کلیدواژگان: آغشتگی، اسانس، جعفری معطر، عناصر معدنی، میکوریز
  • مهناز میرآخورلی، سید اکبر جوادی*، حسین ارزانی صفحات 27-37

    یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی دو دهه گذشته از بین رفتن مراتع کشور است. مراتع از آنجایی قابل اهمیت هستند که بخش مهمی از منابع تجدیدشونده را تشکیل می دهند و هنوز زندگی شمار قابل توجهی از انسان ها و حیوانات به آن وابسته است. از این رو هدف این پژوهش شناسایی پیامدها و پیش آیندهای مشارکت مرتعداران در اجرای طرح های مرتعداری استان گیلان است. جامعه آماری این پژوهش مرتعداران استان گیلان هستند. تعداد کل مراتع استان گیلان که دارای طرح های مرتعداری بودند برابر با 186 مرتع است و تعداد 335 نفر از مرتعداران  به عنوان پاسخ دهندگان به پرسشنامه به صورت تصادفی از بین مجریان طرح های مرتعداری در این مناطق انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه بود و برای بررسی فرضیه های پژوهش از تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنی دار عوامل اقتصادی، اجتماعی، روان شناختی، نگرشی و آموزشی- ترویجی بر مشارکت مرتعداران در اجرای طرح های مرتعداری بود. همچنین مشارکت مرتعداران در اجرای طرح های مرتعداری بر سلامت مراتع، افزایش تولیدات دامی و رضایت مندی بهره برداران تاثیر مثبت دارد. نتایج بررسی نشان داد که تعادل دام و مرتع یکی از مهمترین عوامل تخریب مراتع گیلان می باشد و مادامی که این مساله برطرف نگردد، تمامی تلاش ها و اقدامات برای مدیریت، اصلاح و احیای مراتع بی فایده و یا بسیار کم اثر است.

    کلیدواژگان: استان گیلان، پیامدها، پیش آیندها، طرح های مرتعداری، مشارکت مرتع داران
  • رضا خلیلی، فائزه تقی پور*، مجتبی شاهنوشی، محمد کوشافر صفحات 39-54
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل راهبردهای رسانه ای، به تاثیر آنها بر ارتقا فرهنگ محیط زیست و منابع طبیعی می پردازد. بدین منظور در پارادایم تفسیری مبتنی بر روش شناسی کیفی، از روش نظریه داده بنیاد رویکرد سیستماتیک استراوس و کوربین (1988) استفاده شده است. 31 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با صاحب نظران رسانه و محیط زیست، اساتید جامعه شناسی، فرهنگی و رسانه، کارشناسان خبره سازمان های حفاظت محیط زیست، جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری کشور و همچنین کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان انجام شد. برای ارزیابی اعتبار، مصاحبه شوندگان تفسیر مصاحبه ها را تایید کردند و در پایان خلاصه ای از الگوی ‏صورت ‎بندی شده به ‏چند نفر از استادان، ارایه و ‏نظرهای آنها برای اصلاح ‏و ‏تعدیل جمع آوری شد. راهبردهای پژوهش عبارتند از آموزش محیط زیست از کودکی، مخاطب شناسی، برگزاری جشنواره های هنری، تولید فیلم سینمایی و سریال، ایجاد گروه محیط زیست در رسانه ها، راه اندازی سرویس های چندرسانه ای، انتشار آثار تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، ایجاد کمپین، آموزش خبرنگاران، حفظ تشخص ظاهر عوامل محیط زیست و منابع طبیعی، ارتقا سواد محیط زیستی از طریق تحلیل موضوعات منابع طبیعی و محیط زیست، اصلاح تفکر وفور منابع، شخصیت سازی، تولید محتوی کیفی، مقدم بودن رسانه ملی، ارایه طرح زندگی سبز، الگودهی رفتاری کارکنان سازمان های متولی، تامین اعتبارات و حمایت از رسانه ها، ایجاد نظام ارتباطی رسانه و محیط زیست و منابع طبیعی که از مراحل کدگذاری به دست آمد. در نتیجه به کارگیری این راهبردها، پیامد «الگوی رسانه ای به منظور ارتقا فرهنگ حفظ محیط زیست و منابع طبیعی» مطرح می شود. با توجه به نتایج مطالعه، پیشنهاد می شود به پیدا کردن راهبردهای رسانه ای در راستای ارتقا فرهنگ محیط زیست و منابع طبیعی مردم پرداخت و بدین گونه به کاهش مشکلات زیست محیطی و افزایش رفتار زیست محیطی مسیولانه تر کمک کرد.
    کلیدواژگان: راهبرد، رسانه، فرهنگ، محیط زیست، منابع طبیعی
  • بهارک معتمدوزیری*، هادی کیادلیری، امیر اسحاقی، علی اسکندری صفحات 55-72
    تغییر اقلیم، یکی از مهمترین چالش هایی است که اکوسیستم های طبیعی را تحت تاثیر قرار داده و دارای اثرات متفاوتی بر روی میزان دما، بارش، شدت و فراوانی خشکسالی و سیلاب و پارامترهای هیدرولوژیکی حوزه های آبخیز می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر روند تغییرات دما، بارش و تشعشات خورشیدی و همچنین تعیین اثر تغییرات این متغیرها در میزان تغذیه حوزه آبخیز رودخانه کرج است. در این تحقیق، ابتدا با استفاده از داده های دو مدل جهانی HadCM3 و CGCM1 و با کاربرد مدل ریزمقیاس نمایی SDSM، شبیه سازی متغیرهای اقلیمی برای سه دوره (2039-2010، 2069-2040 و 2098-2070) صورت گرفت. سپس با استفاده از مدل HELP، میزان تغذیه حوزه آبخیز کرج برآورد گردیده و اثر تغییرات متغیرهای هواشناسی بر روی میزان تغذیه آب های زیرزمینی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از شبیه سازی متغیرهای اقلیمی تحت سناریو منتخب A2 تغییر اقلیم، نشان داد که در سه دوره آتی نسبت به دوره پایه، مقدار دما، بارش و تشعشعات خورشیدی به ترتیب افزایش (1/5، 2/8 و 4/55 درصد)، کاهش (8/1، 15/1 و 18 درصد) و افزایش (0/5، 1/4 و 2/4 درصد) خواهند یافت. نتایج حاصل از شبیه سازی میزان تغذیه آب های زیرزمینی با استفاده از مدل HELP تحت سناریو منتخب A2 تغییر اقلیم، حاکی از این بود که میزان تغذیه در سه دوره آتی نسبت به دوره پایه، به ترتیب 9/6، 15/1 و 15/6 درصد کاهش پیدا می کند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که مدل HELP به عمق تبخیر و تعرق، حساسیت بالایی دارد.
    کلیدواژگان: تغذیه آب زیرزمینی، تغییر قلیم، حوزه آبخیز کرج، SDSM، HELP
  • رامین ویسی*، ایمان خواجه علی صفحات 73-81
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های فیزیکی، آناتومیکی و بیومتریک الیاف چوب نارنج انجام شد. به همین منظور تعداد شش دیسک از تنه نارنج (Citrus Spp) و از منطقه تنکابن به صورت تصادفی انتخاب شد. نمونه های آزمونی برای اندازه گیری خواص فیزیکی و آناتومی طبق آزمون های استاندارد ASTM و ویژگی های بیومتریک الیاف طبق روش فرانکلین تهیه شدند و داده های حاصل در بین تنه ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که نارنج دارای چوب نیمه بخش روزنه ای است، آوندها به صورت دوتایی و سه تایی به هم چسبیده اند و دارای دریچه آوندی ساده می باشند. پارانشیم های طولی معمولا اطراف آوندها قرار گرفته اند و اشعه های چوبی از نوع ناهمگن هستند. نتایج پژوهش نشان داد که چوب نارنج دارای متوسط قطر آوند 14/5میکرون، تعداد آوند 89، ضخامت اشعه 41/4 میکرون، طول الیاف 743/8 میکرون، ضریب رانکل 136، جرم ویژه خشک 0/75، جرم ویژه بحرانی 0/64، هم کشیدگی 16/5 درصد و تخلخل 49/2 درصد می باشد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که چوب نارنج ویژگی های آناتومی، بیومتری الیاف و خواص فیزیکی مناسب و مشابه چوب پهن برگان جنگل های شمال کشور را دارد و می تواند در صنایع چوب و کاغذ کشور به عنوان مواد اولیه مصرفی مناسب برای تولید کاغذ، تخته فیبر و تخته خرده چوب نقش زیادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: نارنج، خواص فیزیکی، بیومتری الیاف، ویژگی آناتومیکی، ضریب رانکل
  • شبنم اکبری، امید رفیعیان* صفحات 83-94

    از منظر برنامه ریزی و مدیریت شهری، معیار پراکنش پارک ها، به لحاظ دامنه نفوذ و برخورداری مناطق اطراف آنها از مزایای آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش تعیین و ارزیابی حوزه نفوذ هر یک از انواع پارک های شهری تبریز است. نقشه پارک های شهری بر اساس بهنگام سازی نقشه کاربری اراضی مستخرج از طرح تفصیلی تبریز به وسیله تصویر ماهواره ای و بازدیدهای میدانی به روش تلفیقی تولید شد. سپس نقشه انواع پارک های شهری تبریز بر حسب مساحت شان در 5 دسته پارک های همسایگی، محله ای، ناحیه ای، منطقه ای و فراشهری تهیه و شعاع نفوذ هر کدام از پارک ها با مبنا قرار دادن تحقیقات داخلی در محیط GIS با اعمال بافر تولید شد. نتایج نشان داد که هیچ کدام از ده منطقه شهرداری تبریز از نظر پوشش حوزه نفوذ پارک های "همسایگی" مطلوب نیستند و نیاز به توسعه این نوع از پارک ها در کل شهر جدی است. مناطق 1 و 2 و 8 از نظر پوشش حوزه نفوذ پارک های "ناحیه ای" در وضع مطلوبی قرار دارند. اکثر مناطق به جز 9 و 5 تحت پوشش حوزه نفوذ پارک های "منطقه ای" قرار دارند. پارک های "فراشهری"، تقریبا تمامی سطح مناطق دهگانه تبریز را پوشش می دهند و منطقه1 از نظر قرار گرفتن در حوزه نفوز تمام انواع پارک ها در بهترین وضعیت قرار دارد. از نظر کارکردهای اجتماعی و روانی پارک ها، هر چند وجود پارک های بزرگ برای جلب جمعیت عظیم محلی و گردشگران لازم است، اما نباید تاثیر به سزای پارک های کوچک محله ای را علاوه بر کارکردهای اکولوژیکی در سرگرمی خانواده ها و در نهایت افزایش نشاط اجتماعی نادیده گرفت.

    کلیدواژگان: پارک شهری، تبریز، حوزه نفوذ، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • مژده بشارت، هومن رجبی اسلامی*، مهدی سلطانی، سید عبدالمجید موسوی صفحات 95-105
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر نانولیپوزوم حاوی آستازانتین‏ (NA) در جیره غذایی بر شاخص های رشد قزل ‏آلای رنگین ‏کمان پرداخت. تعداد 375 قطعه ماهی با میانگین وزن اولیه 2/00 ± 31/00 گرم در پنج تیمار شامل صفر (گروه شاهد)، 25 (تیمار دوم)، 50 (تیمار سوم)، 75 (تیمار چهارم) و 100 میلی‎ گرم در کیلوگرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین (تیمار پنجم)  تقسیم شدند. هر تیمار دارای سه تکرار و هر تکرار حاوی 25 قطعه ماهی بود که در 15 تانک 200 لیتری به صورت تصادفی ذخیره سازی شده و به مدت 60 روز تغذیه گردیدند. به منظور اندازه گیری وزن برای شاخص های مورد بررسی از ترازو با دقت 0/1 استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان درصد افزایش وزن نهایی (13/80±225/22 گرم) مربوط به تیمار 75 میلی‏ گرم در کیلوگرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین و کمترین آن (12/88±194/57 گرم) مربوط به تیمار 100 میلی‏ گرم در کیلوگرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین بود. همچنین بیشترین نرخ رشد روزانه با میزان 0/10±2/51 گرم در روز در تیمار 75 میلی‏ گرم در کیلوگرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین به دست آمد که به شکل معنی ‎داری بیش از مقدار آن در تیمار شاهد بود (p<0.05). بالاترین نرخ کارآیی غذایی نیز در تیمار 75 میلی ‏گرم در کیلوگرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین مشاهده شد. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که 83/61 میلی‏ گرم نانولیپوزوم حاوی آستازانتین بهترین تاثیر را در رشد قزل ‏آلای رنگین‏ کمان داشته و برای پرورش این ماهی توصیه می‏ گردد.
    کلیدواژگان: قزل ‏آلای رنگین ‏کمان، نانولیپوزوم، آستازانتین، شاخص ‏های رشد
  • نسیم خیرخواه قهی*، سید علی جوزی صفحات 107-117

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی نوین زون بندی مناطق حفاظت شده با تاکید بر ارزیابی ارتباط زیستگاهی در منطقه حفاظت شده ورجین در استان تهران به انجام رسیده است. مناطق حفاظت شده، رویکردی برای حفاظت از تنوع زیستی و عرضه خدمات اکوسیستمی در نواحی ارزشمند اکولوژیکی است و با افزایش شدت فشارهای انسانی و پیدایش الگوهای مدیریت تاب آور محور در مناطق حفاظت شده، مبحث ارزیابی ارتباطات زیستگاهی و نقش هر لکه زیستگاهی و موقعیت قرارگیری آن بیش ازپیش مهم گشته است. در این پژوهش با در نظرگیری این رویکرد، به تدوین الگوی زون ‎ بندی منطقه حفاظت شده ورجین بر اساس لکه های زیستگاهی گونه قوچ و میش البرز مرکزی پرداخته شده است. در این راستا، نقشه لکه های زیستگاهی این گونه برای بررسی شاخص ارتباطات انتخاب شده است. شاخص های منتخب در دو مقیاس لکه و سیمای سرزمین، به ترتیب دو شاخص IF و IIC انتخاب شده که بر اساس تیوری گراف در محیط نرم افزار Graphab و بر اساس مدل اقلیدسی مدل سازی شده است. پس از بررسی و روی هم گذاری نتایج به دست آمده، لکه های سمت شرق منطقه (لکه های 1 و 4) در هر دو مقیاس لکه و سیمای سرزمین، بالاترین میزان شاخص را به ترتیب با عدد 0/75 و 0/56 برای شاخص IIC و 15+3.17E و 12+3.84E برای شاخصIF نشان می دهند. نقشه های خروجی روی هم گذاری شده و نقشه نهایی اولویت بندی ارتباطات زیستگاهی به دست آمد. در مرحله بعد، با روی هم گذاری نقشه های اولویت بندی ارتباطات زیستگاهی و زون بندی منطقه حفاظت شده ورجین، نواحی حفاظتی جدیدی به منطقه بر اساس اهمیت محدوده برای برقراری حفظ ارتباطات زیستگاهی معرفی شد. این پژوهش با معرفی ارزیابی ارتباطات برای حفظ تنوع زیستی، قدمی نوین در توسعه الگوی زون بندی مناطق حفاظت شده برداشته و می تواند برای مناطق دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات زیستگاهی، تاب آوری، زون بندی، قوچ و میش البرز مرکزی، منطقه حفاظت شده ورجین
  • مریم خاندانی، لعبت تقوی*، فریبا زمانی هرگلانی صفحات 119-131

    آلودگی نیترات چالشی فراگیر و بین المللی در سطح جهانی است و پیامدهای متعددی بر سلامت انسان و محیط زیست و باروری حیات در کره زمین ایجاد می کند. از این رو مطالعات و تحقیقات در زمینه کاهش نیترات از آب شرب با اهمیت است. در پژوهش کاربردی حاضر سنتز و بررسی ساختاری کربن فعال سنتز شده از هسته آلو و بررسی تاثیر آن در میزان کاهش غلظت نیترات موجود در آب شرب شهرستان ملارد مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور جاذب کربن فعال به روش پیرولیز در محیط گاز نیتروژن از ضایعات لینگوسلولزی هسته آلو سنتز شد و ساختار کربن فعال سنتز شده با استفاده از آنالیزهای XRD، FTIR و BET بررسی گردید. سپس شرایط متفاوتی از قبیل میزان غلظت اولیه نیترات، مقدار نانو جاذب و تغییرات pH، دما و زمان تماس مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها سنتز کربن فعال را تایید و نشان دادند کربن فعال سنتز شده قادر است در دمای 25 درجه سانتی گراد، زمان تماس 120 دقیقه، pH برابر با 5 و با حداقل بهینه جاذب کربن فعال 8/0 میلی گرم بر لیتر غلظت نیترات را به میزان 45 درصد کاهش دهد. بررسی ها در مدل های ایزوترم جذب فرندلیچ و لانگمویر نیز نشان دادند فرآیند جذب نیترات از معادله جذب لانگمویر به‏ طور کامل تبعیت کرده و مقدار R2 برابر با 0/85 به دست آمد. یافته های مطالعه حاضر نشان داد کربن فعال سنتز شده از پسماند لینگوسلولزی هسته آلو گزینه قابل قبولی جهت کاهش نیترات از محلول های آبی می باشد.

    کلیدواژگان: کربن فعال، نیترات، پیرولیز، آب شرب، لینگو سلولزی
  • آیدا فروزش خوبده، جلیل ایمانی هرسینی*، نعمت الله خراسانی صفحات 133-145
    در این پژوهش سعی شد با تحلیل عوامل قوت، ضعف، فرصت و تهدید گردشگری از طریق پرسشنامه و ماتریس SWOT، در جزیره هرمز به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری ایران، رابطه بین گردشگری و تخریب جزیره هرمز بررسی شد و درنهایت راهبردهای مدیریتی ارایه گردید. نتایج نشان داد شرایط پیش روی جزیره نیاز به اقدامات جدی مدیریتی داشته تا هرچه سریع تر از تخریب محیط زیست و جاذبه های جزیره هرمز جلوگیری شود. بر اساس تجزیه وتحلیل ماتریس عوامل داخلی و خارجی، ارزیابی محیط داخلی و خارجی به ترتیب برابر با 2.37 و 2.07 به دست آمد که منجر به انتخاب استراتژی های تدافعی (WT) به عنوان بهترین استراتژی ها گردید. در میان راهبردهای تدافعی، راهبرد تعیین قواعد برای خرید و فروش، جلوگیری از راه اندازی مشاغل مرتبط با گردشگری توسط افراد غیربومی در جهت حمایت از جامعه محلی و جلوگیری از خارج شدن سرمایه از جزیره هرمز اولویت های اول مدیریتی و ایجاد سامانه الکترونیکی برای ثبت ورود و خروج طبیعت گردان به سواحل بکر با هدف کم کردن آسیب های وارده به اکوسیستم ها و تشویق گردشگران به استفاده از اقامتگاه های بوم گردی برای حمایت از جامعه محلی راهبردهای دوم مدیریت منطقه برای گردشگری هستند.
    کلیدواژگان: جزیره هرمز، گردشگری، مدیریت راهبردی، QSPM، SWOT
  • نغمه پاک گهر*، جواد اسحاقی راد، غلامحسین غلامی، احمد علیجانپور، دیوید وی. رابرتز صفحات 147-157
    امروزه به صورت گسترده از الگوریتم های خوشه بندی استفاده می شود، هرچند که تصمیم گیری برای انتخاب روش مناسب به دلیل روش های مختلف خوشه بندی و عوامل موثر بر آنها دشوار است. هدف این پژوهش مقایسه نتایج روش های خوشه بندی سلسله مراتبی و بررسی روش اندازه گیری فاصله موثر برای خوشه بندی است. برای این پژوهش، داده های جنگل های راش هیرکانی واقع در حوزه استحافظی اداره کل منابع طبیعی نوشهر مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین مراکز قطعات نمونه از روش منظم تصادفی با ابعاد شبکه 200×100 استفاده شد و در هر مرکز قطعه نمونه، قطعات نمونه صد مترمربعی (10×10 متر) برای بررسی گونه های علفی و چهارصد مترمربعی (20×20 متر) برای بررسی گونه های درختی و درختچه ای انتخاب شد. در مجموع 120 قطعه نمونه اندازه گیری شد. برآورد فراوانی و پوشش گونه های درختی، درختچه ای و علفی بر اساس مقیاس براون بلانکه انجام پذیرفت. سه روش اندازه گیری فاصله بری کورتیس، هلینگر و منهتن و الگوریتم های خوشه بندی، روش میانگین، روش وارد، روش بتای انعطاف پذیر با مقدار بتای 0/1-، 0/25-، 0/4- برای پژوهش انتخاب شدند و با استفاده از شش شاخص ارزیابی کننده (شاخص میانگین سیلویت، آنالیز پارتیشن، آنالیز گونه های معرف، آنالیز گونه های معرف خوشه ها برای کمینه کردن ثبات میانی، روش پاسخ چندگانه جایگشت و ضریب فی) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج هر معیار ارزیابی کننده از بهترین به بدترین رتبه دسته بندی شدند. یافته ها نشان داد روش خوشه بندی وارد و روش خوشه بندی بتای انعطاف پذیر با مقدار بتای 0/1- بهترین عملکرد را دارد و روش اندازه گیری فاصله هلینگر در داده های همگن بهتر از سایر روش های اندازه گیری فاصله است.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، خوشه بندی، روش اندازه گیری فاصله، طبقه بندی سلسله مراتبی
|
  • Mohsen Javamiripour *, Rohollah Parvane, Aliakbar Darabi Pages 1-14

    The ecosystem value, wild pistachio species importance and the product of raw turpentine in terms of creating employment, villager’s income and supplying raw materials for chemical, pharmaceutical, food industries and exporting it to European countries is a main interest to the government. The aim of this study was to investigate the ecosystem characteristics of pistachio species and the economic value of its gum in the direction of production rise in the Zagros in the Gilan-e Gharb forests that located in Kermanshah province. The studied forest stands with 700, 2100, 700 and 1000 hectares' area, respectively, are located in Kamreh Alirezavandi, Cheshmeh Sefid, Bapir and Balaleh in Gilan-e-Gharb in a mountainous and forested area. The desired area was determined using the available maps after filed visiting. Then, for griding, the study area in 10,000-scale maps was identified. Sampling by regular random method, was performed. In addition, the area of the sample plots is 4000 m2, have been surveyed. The results showed that the mean diameter at breast height in Kamreh, Bapir, Cheshmeh Sefid and Balaleh areas equal to 31.9, 35.5, 39.3 and 30.2 cm, respectively. Furthermore, the mean number of harvestable pistachio trees in Kamareh, Bapir, Cheshmeh Sefid and Balaleh areas is 30.15, 58.3, 44.45 and 32.25, respectively. The total height of pistachio trees in Kamareh, Bapir, Cheshmeh Sefid and Balaleh habitats is 5.6, 6.1, 4.5 and 4.2, respectively. The profit amount for the wild pistachio gum exploitation includes 821.7, 1623, 1740.5 and 2116 MilionRials in the Kamreh, Bapir, Cheshmeh Sefid and Balaleh, respectively. The findings of the present study showed that knowledge of the structural characteristics and production potential of turpentine in pistachio trees in the studied forest ecosystems and extraction of their gums based on habitat capacity is a significant step to protect this species and increase rural income and empower local communities.

    Keywords: canopy cover, Harvestable pistachio, Income, Turpentine production, Wild Pistachio
  • Jalil Khara, Farogh Soleymani *, Maasomeh Rabieae Pages 15-25
    The symbiosis of plants with microorganisms and other living organisms helps maintain and sustain plant species. In this research, the effect of soil mineral elements with colonization and some soil characteristics on the population of arbuscular mycorrhizal fungal spores in rhizosphere of Chaerophyllum macrospermum in spring and summer season in rangelands of Urmia Soluk waterfall in 2018 was done. The statistical results show that season and station have a significant effect on the amount of AMF spores in the local rhizosphere of the plant. The percentage of mycorrhizal colonization in summer was higher (172.26%) than spring. Also, the number of spores in the soil, the percentage of symbiosis (as root length colonization) and seasonal factor had a significant effect on the essential oil yield of the plant and the highest yield of essential oil was observed in summer. By decreasing the amount of phosphorus in the rhizospheric soil, the colonization percentage was increased. The proper indigenous type of mycorrhiza helps to absorb water, nutrients, potassium, phosphorus and nitrogen of the plant, which has resulted in increased plant life and growth under severe environmental conditions. Considering the importance of mycorrhizal symbiosis and its interaction with soil mineral elements, this information can be effective in the development of cultivation of medicinal plant Chaerophyllum macrospermum.
    Keywords: Chaerophyllum macrospermum, Colonization, Essential Oil, Mineral Elements, Mycorrhiza
  • Mahnaz Mirakhorli, Seyed Akbar Javadi *, Hossein Arzani Pages 27-37

    Management The last decade of the twentieth century has come to an end while human society has been heavily involved in environmental problems and its dangers. One of the most important environmental challenges of the last two decades is the loss of the country's rangelands. Rangelands are important because they constitute an important part of renewable resources and still depend on the lives of a significant number of humans and animals. The statistical population of this study is rangeland owners in Guilan province. The total number of rangelands in Guilan province that have rangeland management plans is equal to 6 rangelands. The sample is equal to 5 rangeland owners. The data collection tool in this research is a questionnaire and to test the research hypotheses, confirmatory factor analysis and structural equation modeling with partial least squares approach have been used. The result of the research indicates the positive and significant effect of economic, social, psychological, attitudinal and educational factors on the participation of rangeland owners in the implementation of rangeland management projects. Also, the effect of ranchers 'participation in the implementation of rangeland management projects on rangeland health, increasing livestock production and farmers' satisfaction was positive and significant. Livestock and rangeland balance is one of the most important factors in the destruction of rangelands in Guilan, and until this issue is resolved, all efforts and measures to manage, improve and rehabilitate rangelands are useless or very ineffective.

    Keywords: Consequences, Guilan province, Prerequisites, Rangeland farmers' participation, Rangeland management plans
  • Reza Khalili, Faezeh Taghipour *, Mojtaba Shahnoshi Froshani, Mohammad Koshafar Pages 39-54
    The aim of this study is to analyze media strategies and their effect on promoting environmental culture and natural resources. For this purpose, the data theory method of the systematic approach of Strauss and Corbin (1988) has been used in the interpretive paradigm based on qualitative methodology. 31 in-depth and semi-structured interviews were conducted with media and environmental experts, sociology, culture and media professors, experts from environmental protection organizations, forests, rangelands and watershed management, as well as experts from the General Department of Natural Resources and Watershed Management of Isfahan Province. The interviewees confirmed the interpretation of the interviews to assess the validity, and at the end, a summary of the formulated model was presented to several professors, and their opinions were collected for correction and adjustment. The main topic of the research was "Media and the promotion of environmental culture and natural resources." Research strategies include environmental education from childhood, audience studies, holding art festivals, producing movies and series, creating an environmental group in the media, launching multimedia services, highlighting the halal and haram environment in the Jurisprudence, publishing the effects of environmental and natural resources destruction, creating a campaign, educating journalists, preserving the appearance of environmental factors and natural resources, promoting environmental literacy by analyzing natural resources and environmental issues, reforming the thinking of abundant resources, characterization, production Qualitative content, prioritization of national media, presentation of green life plan, behavioral modeling of employees of responsible organizations, funding and support of media, creation of media communication system and environment and natural resources obtained from coding steps.
    Keywords: Culture, Environment, media, Natural Resources, Strategy
  • Baharak Motamedvaziri *, Hadi Kiadaliri, Amir Eshaghi, Ali Eskandari Pages 55-72
    Climate change is one of the most important challenges that influening natural ecosystems and have different effects on precipitation, temperature, intensity and frequency of droughts and floods and hydrological parameters of watersheds. The purpose of this study is to investigate the effect of climate change on the trend of changes in temperature, precipitation and solar radiation and also to determine the effect of changes in these variables on the recharge of the Karaj watershed. In this study first using the outputs of the two HadCM3 and CGCM1 global models, and using SDSM micro-scale model, climatic variables were simulated for three decades (2010- 2039, 2040-2069 and 2070-2098). In the next step, using HELP model, the rate of groundwater recharge was estimated and the effect of changing these variables on the amount of natural recharge was investigated. Also the results showed that this model is highly sensitive to evapotranspiration. Result of simulating climatic variables under A2 climate change scenario show that in future decades, amount of temperature, precipitation and solar radiation will be increase (1.5, 2.8 and 4.55 percent), decrease (8.1, 15.1 and 18 percent) and increase (0.5, 1.4 and 2.4 percent), respectively. Result of simulating the amount of groundwater recharge using model under A2 climate change scenario show that in future decades, amount of groundwater recharge will be decrease (9.6, 15.1 and 15.6 percent). Also research result show that HELP model is highly sensitive to evapotranspiration amount.
    Keywords: Climate Change, groundwater recharge, HELP, Karaj watershed, SDSM
  • Ramin Vaysi *, Iman Khajeali Pages 73-81
    This research was aimed to investigate on the physical, anatomical and fiber biometrical properties of orange wood (Citrus Spp.). For this purpose, six discs of orange wood (Citrus Spp.) trunk from the Tonkabon region were randomly chosen. The samples were prepared for measured fiber biometrical, physical and anatomical properties by using Franklin and ASTM standard test methods respectively. The results showed that wood of orange wood had semi-ring porous, vessels are pairs of 2-3 group's vessels with simple aperture. The parenchyma's were longitudinal and around the vessels. There were a lot of heterogeneous rays in orange wood. The average of the number and vessel diameter were 14 and 89.5, ray thickness 41.4, fiber length 734.1, Runkel coefficient 136, dry density 0.75gr/cm3, basic density0. 64 gr/cm3, shrinkage and porosity 16.5 % and 49.2% percent, respectively. The results also indicated that orange wood properties were very fit and same the hard woods. The results also pointed out that the above-mentioned of orange wood properties can to replace some or full of the raw material for production pulp and paper, fiber board, particle board and another wood composition boards in the wood and paper industries.
    Keywords: Anatomical properties, Fiber biometrical, Orange wood, Physical, Runkel coefficient
  • Shabnam Akbari, Omid Rafieyan * Pages 83-94

    From the perspective of urban planning and management, the criteria for the distribution of parks, in terms of the scope of influence and the benefits of the surrounding areas, is of particular importance. The main purpose of this study; Determining and evaluating the influence area of each type of urban parks in Tabriz. The map of urban parks was produced based on updating the land use map extracted from the detailed plan of Tabriz using satellite imagery and fieldworks in a combined method. Then the map of Tabriz city parks according to their area were prepared in 5 categories of parks; Mini, Neighborhood, Regional, Community and Mountain parks and the influence radius of each park was applied in GIS as a buffer based on internal research. The results showed that none of the ten districts of Tabriz Municipality are desirable in terms of covering the influence of "neighborhood" parks and the need to develop this type of parks in the whole city is serious. District 1, 2 and 8 are in a good position to cover the area of ​​influence area of "Regional" parks. Most districts, except 9 and 5, are covered by "Community" parks. "Mountain" parks cover almost all the ten districts of Tabriz and district 1 is in the best condition in terms of being within the influence area of all types of parks. In terms of social and psychological functions of parks, although the existence of Metropolitan parks is necessary to attract large local populations and tourists, but the great impact of "Mini" and "Neighborhood" parks in addition to ecological functions, in family entertainment and ultimately increase social vitality should not be ignored.

    Keywords: GIS, Remote sensing, Tabriz, Urban Park, Influence Area
  • Mojdeh Besharat, Houman Rajabi Islami *, Mehdi Soltani, Seyed Abdolmajid Mousavi Pages 95-105
    The present study investigated the effect of nanoliposome-coated astaxanthin (NA) in the diet on growth indices of rainbow trout. A total of 375 fish with an average initial weight of 31.00±2.00 g were divided into five treatments including 0 (control), 25, 50, 75 and 100 mg kg-1 NA. Each treatment had three replications and each replication contained 25 pieces of fish that were randomly stored in 15 tanks with capacity of 200 liter and fed with food related to the same treatment for 60 days. The results showed that the highest percentage of weight gain (225.22±13.80) was related to the treatment of 75 mg kg-1 NA and the lowest (194.57±12.88) was related to the treatment of 100 mg kg-1 NA. Also, the highest daily growth rate (%) with 2.51±0.10 g d-1 was from the treatment of 75 mg kg-1 NA, which was significantly higher than the amount in the control (p <0.05). The highest rate of food efficiency was from the treatment of 75 mg kg-1 NA. The finding of the present study indicated that 83.61 mg NA has the best effect on the growth of rainbow trout and is recommended for culturing of this fish.
    Keywords: Astaxanthin, Growth indices, Nanoliposome, Rainbow trout
  • Nasim Kheirkhah Ghehi *, Seyed Ali Jozi Pages 107-117

    This article presents a novel zoning model for protected areas, emphasizing habitat connectivity analysis, in Varjin protected area, province of Tehran. Protected areas are an approach to biodiversity conservation and the provision of ecosystem services in ecologically valuable areas. Habitat connectivity analysis is becoming more important by increasing the intensity of human pressures and the emergence of resilience-based management plans. As a result, the location of each patch in the whole landscape plays a vital role in conservation. Considering this perspective, the zoning pattern of Varjin protected areas is discussed in this article based on habitat patches of wild sheep (Ovis orientalis). The selected connectivity indices are IF (patch scale) and IIC (landscape scale), modeled based on graph theory in the Graphab software and calculated on the Euclidean distance. After overlaying the obtained results, the patches on the east side of the region (patches 1 and 4) in both scales (local and landscape) have the highest index values. The results show 0.75 and 0.56 for the IIC index and 3.17E+15 and 3.84E+12 for the IF index. It is determined that patches located on the east side of the area (patches 1 and 4) at both scales show the highest index levels and should be prioritized in conservation plans. Finally, new areas for conservation have been introduced by overlaying the maps of habitat connectivity and conservation zoning of Varjin Protected Area. This article introduces the connectivity analysis for biodiversity conservation as a new step in developing a protected area zoning pattern. The model can be used for other areas as well.

    Keywords: Habitat connectivity, Ovis orientalis, resilience, Varjin protected area, Zoning
  • Maryam Khandani, Lobat Taghavi *, Fariba Zamani Hargalani Pages 119-131

    Nitrate pollution is a pervasive and international challenge worldwide and trigger various environmental issues and negative effects on the earth. Therefore, studies and researches in the field of nitrate reduction from drinking water are crucial. The present study synthesized activated carbon from plum kernel and then the effect of activated carbon produced in reducing the concentration of nitrate in the water of wells supplying drinking water in Mallard region. In this study, a sample of activated carbon adsorbent was synthesized by pyrolysis furnace method. The structure of synthesized activated carbon was confirmed using XRD, FTIR and BET analyzes. The results showed that at 25 °C, 120 min, pH=5 and with the activated carbon 80 mg L-1, nitrate concentration can be reduced 45%. Studies in Friendlich and Langmuir adsorption isotherm models also showed that the nitrate adsorption process completely followed the Langmuir adsorption equation and the value of R2 was 85 percent. The findings of the present study showed that activated carbon synthesized from plum kernel lingocellulosic residue is an acceptable option for reducing nitrate from aqueous solutions.

    Keywords: Activated Carbon, Drinkable Water, Lingocellulose, Nitrate, Pyrolysis
  • Aida Forouzesh Khobdeh, Jalil Imani Hersini *, Nematollah Khorasani‬ Pages 133-145
    This study tried to analyze the relationship between tourism and the destruction of Hormuz Island as one of the important tourism destinations in Iran by analyzing the strengths, weaknesses, opportunities and threats of tourism through a questionnaire and SWOT matrix, and finally, management strategies were presented. The results showed that the progress of the Island requires serious management actions promptly to prevent the destruction of the environment and attractions of Hormoz Island. Based on the analysis of the matrix of internal and external factors, the evaluation of the internal and external environment was equal to 2.37 and 2.07, respectively, which led to the selection of defensive strategies (WT) as the best strategies. Among the defensive strategies, the strategy of setting rules for buying and selling and preventing of launching tourism-related businesses by non-indigenous people to support the local community and preventing capital outflow from Hormoz Island was selected as the first management priority and the second strategy of regional management for tourism was to establish an electronic system to record the entry and exit of ecotourists to the pristine beaches to reduce damages to the ecosystems and encouraging tourists to use ecotourism resorts to support the local community.
    Keywords: Hormuz Island, Tourism, Strategic Management, SWOT, QSPM
  • Naghmeh Pakgohar *, Javad Eshaghi Rad, Gholamhossein Gholami, Ahmad Alijanpour, David W. Roberts Pages 147-157
    Nowadays, the application of clustering methods is widely increased, although choosing the right method due to the existence of different method and effective factors is difficult. The present study aimed to compare the results of widely used clustering algorithms and to determine the most effective methods according to the different evaluators and evaluate the effective distance measurement method for clustering algorithms. The data of Hyrcanian beech forests were examined in an area protected by the department of natural resources of Nowshahr. Random-systematic sampling method with regular grid of 100×200 m was used for determining the center of sample plots; 100-m2 (10×10 m) sample plots had been used to check the shrub species and 400-m2 (20×20 m) to check the herbaceous species. A total of 120 sample plots were measured. The abundance and coverage of tree, shrub and herbaceous species were estimated based on Braun-Blanquette scale. Three distance methods of measuring distance Bray Curtis, Hellinger and Manhattan were used and five clustering methods (Average method clustering methods, Ward method, flexible beta method with beta values ​​of -0.1, -0.25, -0.4) with six evaluation indicators (silhouette evaluation criterion, PARATNA criterion, Indval criterion, ISAMIC criterion, MRPP criterion and Phi correlation coefficient) were examined. Different clustering algorithms were arranged from best to worst for each dataset. The comparison analysis revealed that Ward’s and flexible-beta with beta value of -0.1 had the best performance. The present findings illustrated that Hellinger distance measurement method is better in homogeneous data than other distance measurement methods.
    Keywords: Classification, Distance measures, Hierarchical clustering, Hyrcanian Forest